MIR, EBIR

      ISO 9001 Minőségirányítási Rendszer

Az ISO 9000-es szabványsorozat rendszerszabvány, ami azt jelenti, hogy előírásai nem a termék meghatározott tulajdonságait határozzák meg, hanem a szervezet működésének egészét átszövő elveit fektetik le. A minőség: azt nyújtani a vevőnek amit akar, ahol és amikor akarja, folyamatosan, és megfelelő árért. Leegyszerűsítve: minőség az, ha a vevő jön vissza és nem a termék. A minőségirányítás (ISO9001) régebbi megnevezése Minőségbiztosítás, esetleg Minőségügyi rendszer.

Miért érdemes bevezetnie az ISO9001 Minőségirányítási Rendszert?

  • Versenyelőny a piacon
  • Jobb, pontosabb vezetői információk
  • Ösztönző hatást gyakorol a beszállítói körre
  • Jobb kapcsolat a vevőkkel
  • Szervezettebbé válik a cég működése
  • Csökkenek a vevői reklamációk, és lehetőség lesz az elemzésükre
  • Sok pályázatnál előírás

A felkészülés és tanúsítás lépései:


1. Előkészítés

  • A vállalkozás tevékenységi folyamatainak, eljárásainak felmérése
  • A minőségirányítási vezető kijelölése
  • Auditterv, oktatási terv készítése

2. A dokumentumrendszer kidolgozása az ISO 9001 szabvány szerint

  • Minőségpolitika és célok kialakítása
  • Minőségügyi oktatás
  • Kézikönyv kidolgozása
  • Eljárás Utasítások elkészítése
  • Munka- és vizsgálati utasítások
  • Bizonylatok, formanyomtatványok, űrlapok, stb. elkészítése

3. A rendszer bevezetése az ISO 9001 szabvány előírásai szerint

  • Eljárás Utasítások, Munkautasítások bevezetése
  • Fizikai rendteremtés
  • Hitelesítések, kalibrálások elvégeztetése
  • Belső audit

4. A tanúsítás folyamata:

  • Előaudit (nem kötelező)
  • Dokumentáció auditori átvizsgálása (nem feltétlen helyszíni)
  • Helyszíni audit
  • Auditjelentés készítése, audit befejezése

A lényeg a lényeg:

  • A felkészítés időtartama normál esetben 1-3 hónap, sürgős esetben 1 hónapra redukálható (feláras). Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a tanúsító szervezet az ISO 9001 tanúsítás lefolytatásához előírhat akár két vagy három hónapos igazolt szabvány szerinti működést!
  • Az ISO 9001 tanúsítvány három évre szól évenkénti felügyeleti audittal. Tehát: Tanúsító audit (pl. 2016.01.01) -> felügyeleti audit (2017.01.01-ig) -> felügyeleti audit (2018.01.01-ig). A harmadik év vége után indulhat a következő három éves ciklus egy ún. megújíó audittal melynek költségei a tanúsító és a felügyeleti költségek között vannak.
  • A tanúsítvány megszerzésének költsége két részből áll: a tanácsadó díja, aki segít az ISO 9001 tanúsításra való felkészülésben (ezek vagyunk mi), és a tanúsítás díja, amit a választott tanúsító irodának kell fizetnie (Pl. TÜV, DNV, SGS, stb.). Mi csak a tanácsadói oldalt végezzük, de természetesen segítünk tanúsítót választani.
  • Az első felkészítés költsége széles skálán mozog, egy kisebb 1-3 fős, egyszerű tevékenységet végző mikrovállalkozás ISO9001 bevezetés esetén (tehát nem integrált rendszer) 150-300.000 Ft + ÁFA tanácsadói költséggel számolhat, amihez tartozik egy átlagosan 200-250.000 Ft + ÁFÁ-s tanúsítási díj. Összesen tehát az első év költsége hozzávetőleg 450-550.000 Ft + ÁFA lesz. (Ez nem ajánlattétel, csak indikatív tájékoztatás!)
  • Az évenkénti ún. felügyeleti audithoz kapcsolódó díjak ennél alacsonyabbak, a tanácsadói díj és a tanúsító iroda díja is a tanúsító audithoz kapcsolódó költségek 50-75%-a. Fenntartani olcsóbb a tanúsítványt, mint megszerezni. A fenti mikrovállalkozásra vetítve tehát a tanúsítottság megtartása évente 200-400.000 Ft + ÁFÁ-ba kerül.
  • Sikeres ISO 9001 tanúsító audit esetén (és pénzügyi rendezést követően) szinte azonnal kézhez kaphatja a vállalkozás a tanúsítványt.
  • A munkanyelvünk magyar. Igény esetén azonban a felkészítést, a dokumentációt, és az auditot is vállaljuk angol, német és francia nyelveken. (Többletköltsége van.)

Vállaljuk az ISO 9001 tanúsítvány megszerzését és folyamatos gondozását, valamint a felügyeleti és megújító auditokra való felkészítést is.

ISO 22000 Élelmiszerbiztonság Irányítási rendszer

Ma Magyarországon minden vállalatnak, amelynek tevékenysége hatással van az élelmiszerbiztonságra, legyen az élelmiszerlánc bármely részén, rendelkezni kell HACCP rendszerrel. A HACCP rendszer önmagában nem tanúsítható, de az ISO 22000 élelmiszerbiztonság irányítási rendszer (ÉBIR) más irányítási rendszerekhez hasonlóan már igen, így a vevők számára objektív bizonyítékot nyújthatunk arra, hogy termékenk, szolgáltatásunk biztonságos élelmiszert eredményezzen.

Az ISO 22000 ÉBIR -es szabvány magába foglalja a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer alapelveit, az eddig kidolgozott fontosabb élelmiszer-kiskereskedelmi előírásokat, valamint tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek lényeges elemeit is. Ugyanakkor az ISO 9001 sokkal alaposabban lefedi a szervezetmenedzsment számos területét, viszont nem foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben érdemes lehet a két rendszert együtt alkalmazni.

Az ISO 22000-es szabvány alapján deklarálható, hogy a közreműködők a "termőföldtől az asztalig" (catering) képesek-e az élelmiszer jognak valamint a különféle előírásoknak megfelelő, ugyanakkor biztonságos terméket előállítani és forgalmazni. A szabvány, mint azt már említeték, ötvözi az élelmiszerbiztonság és a minőségirányítás egyéb követelményeit. Az ISO 22000 szabvány (ÉBIR) egységes követelményeket határoz meg a HACCP tervre vonatkozóan is. Így biztosított, hogy az ÉBIR keretében kialakított HACCP minden előírásnak megfelel.

Miért ajánljuk az ISO 22000 Élelmiszerbiztonság Irányítási Rendszert?

  • A HACCP rendszer nem mindig elegendő a vevők bizalmának elnyeréséhez
  • Nemzetközi szinten elfogadott
  • Tanúsíthatóvá teszi a HACCP-t
  • Tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg ad bizonyosságot a vezetési, élelmiszerbiztonsági, HACCP felkészültségről, illetve gyakorlatról
  • Az ISO 22000 ÉBIR jól integrálható más irányítási rendszerekbe

Kinek van szüksége az ISO 22000 rendszerre?

A rendszerre mindenkinek szüksége van, aki az élelmiszerellátási láncban bármilyen helyet elfoglal. Ilyen tevékenységek lehetnek például:

  • Takarmány előállítás
  • Élelmiszer gyártás
  • Élelmiszer alkotórészekkel kapcsolatos tevékenységek
  • Élelmiszer szállítás, csomagolás
  • Élelmiszer vagy takarmány kereskedelem (nagy-, illetve kiskereskedelem)
  • Készétel felszolgálás (éttermek, főszerüzletek)
  • Élelmiszeripari berendezések gyártása
  • Élelmiszer adalékanyagokkal kapcsolatos bármilyen tevékenység

Az ISO 22000 (ÉBIR) szabvány előnyei:

  • nemzetközi szinten elfogadott, tanúsítható szabvány
  • tanúsíthatóvá teszik az ISO 22000 ÉBIR részeként a HACCP-t
  • kiépítésével egységes, dokumentált irányítási rendszer áll rendelkezésre
  • felelősségi és hatáskörök tisztázásra kerülnek
  • szabvány tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg biztosítja a vezetési, az élelmiszerbiztonsági és a HACCP felkészültséget, gyakorlatot
  • a vevői igényeknek való magasabb szintű megfelelés bizonyítéka
  • szabvány szerint tanúsított cég értéke növekszik

ISO 22000 Belső előnyök:

  • higiénia fejlesztése, technológiai fegyelem
  • vezetés és személyzet közötti kommunikáció javulása
  • feladatok felülvizsgálata és a dolgozók személyre szabott felelősségének világos meghatározása, munkafegyelem javulása
  • még hatékonyabb folyamatellenőrzés, dolgozóellenőrzés, beszállító ellenőrzés, alapanyag és végtermék ellenőrzés
  • hiányosságok csökkenése, minőségi mutatók javulása
  • csökkenő nyomás az ellenőrző hatóságok részéről a minőségi és biztonsági mutatók javulásának függvényében